MEEDIA Eng | Est | Rus
"SL Õhtuleht" 18.05.01

"Aleksandr Ivashkevitch ootab sõpra"

"Ta on mu kõige parem sõber. No ikka kõige-kõige parem," kinnitab Vene Draamateatri näitleja Aleksandr Ivaškevitš, kes ei jõua ülemaailmsele Tallinna stepptantsupäevale saabuvat tantsijast sõpra Andrei Rubtsovi kuidagi ära oodata. Sõbrad ei ole kohtunud kuus pikka aastat.

Andrei ja Aleksandri sõpruse puhul mängis suurt rolli kas juhus või saatus. Mõlemad töötasid aastate eest omaaegses Läti Liepaja Balti mereväe teatris, kuid ometi nad siis tuttavateks ei saanud. Küll aga tutvus Aleksandr seal oma praeguse abikaasa, näitleja Ljubov Agapovaga. "Saatuse iroonia," konstateerib Aleksandr, "1988. aastal sõitsin Moskvasse, tahtsin Juri Gussakovi juurde õppima saada - vanem põlvkond teab teda kindlasti filmist "Karnevaliöö", kus ta koos oma vennaga tantsis. Nägin seal üht noormeest. "Privet - privet," - nagu ikka. Selgus, et tema tahab nagu minagi steppi õppida. Juttu ajades tuli aga Liepaja teatri lugu välja ning selgus seegi, et mu naine teda tunneb."

Igatahes otsustasid Andrei ja Aleksandr juba siis koos stepptantsu harjutama hakata. Ega see lihtne olnud - Aleksandr elas ju Tallinnas ja sai Moskvas käia vaid nädalavahetustel. "Andrei näitas mulle Gussakovi juures omandatud tantsusamme ja -võtteid ette, mina, käinud Ameerikas asja õppimas, näitasin omakorda temale. No on mingisugused inimlikud väärtused, mis tegid temast peale selle, et temaga oli hea koos harjutada, sõbra. Ja ma olen selle üle väga uhke, et mul on selline tõeline sõber, kes võib alati toetada, aidata. Elus tuleb selliseid asju väga harva ette. Mul on vedanud."

Harva tuleb ette ka seda, et mitme miljoni elanikuga Moskvas kaks inimest täiesti juhuslikult ja just siis kui vaja kokku saavad. "Kujutage endale ette Moskvat, metrood. Helistan: Andrjuhha, meil on vaja kokku saada - sõidan peatselt minema, aga esinemist on vaja ette valmistada, ehk saaksid mulle mingit kasulikku lisaõpetust anda. Tema vastu, et aega küll eriti pole, aga olgu. Ja kujutage ette, me kohtume mõni hetk hiljem juhuslikult metroos. Paradoks! Ilmselt olime oma asja õigsuses niivõrd veendunud, et me poleks pidanudki kohtumist kokku leppima, sest me lihtsalt saime kokku. Ja nii juhtus kolm-neli korda."

Tagantjärele mõeldes usub Aleksandr, et neid kaht ühendab siiani ikkagi eelkõige n.-ö. haiglane kirg stepptantsu vastu. Ta toob sõbra kohta näite: "Selleks, et alaga tegelda, läks ta suvalisse kultuurimajja majandusjuhatajaks. Kuid ainult sellepärast, et kultuurimajas oli tantsupõrand! Ta on tantsimise järele haige nagu minagi, tantsimisele jäägitult truu. Ta rabab tööd teha ilma staaritsemiseta. Haruldane inimene," otsib Aleksandr ülivõrdeid.

Praegu töötab Andrei Rubtsov Berliini Music-Hallis tantsupedagoogina. Kuna sõbrad kohtuvad harva, suhtlevad nad enamjaolt telefoni teel. "Lobiseda on ju vaja," ütleb Aleksandr, "hinge välja valada. Võtad siis lihtsalt toru: "Halloo!""

Sõpradel on vaid üks soov seni täitumata - see on koos laval tantsida. "Alati, kui hakkasime mõne numbriga algust tegema, tuli midagi vahele. Ehk täitub see nüüd, üheskoos laval improviseerides. Ma pole ammu näinud, kuidas ta tantsib, kuid ma tean, kuidas ta tööd teeb... Kuid esimese asjana, kui ta nüüd külla tuleb, söödan tal vene kombe kohaselt kõhu täis. Ja alles siis räägime. Sest on, millest rääkida - teatrist, filmikunstist, stepptantsust."

Jazz & Step
17. ja 18. mail tähistatakse Vene Draamateatris rahvusvahelist stepptantsupäeva Eestis. Stepptantsupäeva peetakse õigupoolest 25. mail. Aga kuna sel ajal hoiab meeli ärevil Eurovisioni lauluvõistlus, toimub tantsijate pidu varem. "Minule on see igatpidi soe õhtu, kuhu tulevad inimesed, kes lahkuvad täis rõõmu, et nad kohale tulid," ütleb juba seitsmendat korda üritust korraldav Aleksandr Ivaškevitš. Peale Aleksandr Ivaškevitši ja tema tantsustuudio Duff Tap astub üles Barbara Duffy, Aleksandri õpetaja, kes ka möödunud aastal Tallinnas esinemas käis. Tegemist on maailma ühe parema naisstepptantsijaga, kes jagab ka meistriklassis õpetust. Ette astub ka Vladimir Kirsanov Venemaalt - inimene, kes on seadnud tantse ja tantsinud filmis "Talveõhtu Gagras". Saateks mängib džässansambel koosseisus Toivo Unt, Aivar Vassiljev, Lembit Saarsalu ja Risto Laur, aga ka kitarrist Gassan Bagirov Venemaalt.